Posted by & filed under .

Identifikohu; Regjistrohu! Pjatë shumë popullore gjatë verës. Pothuajse çdo krahinë ofron specialitetet e saj të veçanta. Në mjedisin natyror të Beratit dallohen: zona fushore e kodrinore e Beratit dhe e Kuçovës, mali i Tomorit (Lindje, 2417m) dhe ai i Shpiragut (Perëndim, 1218m) si edhe lugina e Osumit dhe e Tomoricës. [3], Berat, designated a UNESCO World Heritage Site in 2008, comprises a unique style of architecture with influences from several civilizations that have managed to coexist for centuries throughout the history. The walls below the frescoes are covered by holes that improve the acoustics in the prayer hall. Në fakt Beratit nuk i mungon kuzhina e mirë. Në shek. Mount Shpirag, named after the second giant, is on the left bank of the gorge, above the district of Gorica. NJ During the first part of the sixteenth century, Berat was a Christian city and did not contain any Muslim households. Si për shembull “Anabokshana”, një recetë e përgatitur me mëlçi, oriz dhe erëza. [5], The name of the city in Albanian is Berat or Berati, which is probably derived from the Old Slavonic Bělgrad (Бѣлградъ) or Belgrad / Beligrad[citation needed] (Белград / Белиград, meaning "White City" in the South Slavic languages), under which name it was known in Greek, Bulgarian, Latin and Slavic documents during the High and Late Middle Ages. Other guilds included metal-working, silver-smithing and silk-making ones. Qyteti trashëgon nga e kaluara një varg të gjatë e të pasur vlerash historike, kulturore, etnografike, arkitektonike e të besimeve, të tilla që përbëjnë një potencial të konsiderueshëm për turizmin. Dëshmitë arkeologjike tregojnë se në shek. Krahas bukurisë së qytetit është kulinaria, shija e mirë, ajo që i lezeton të gjitha. Për nga numri i zejtarëve Berati ishte në vend të parë; ushtroheshin rreth 23 lloj zeje. Ajo u rindërtua përsëri duke marrë pamjen që ruan sot, me parmakë betoni, në vitin 1922 nga bashkia e qytetit. Berati në këtë kohë bëhet qendra kryesore ekonomike e vendit, me zhvillim të madh të zejtarisë e të tregtisë. Berati me anë të largësive 40-50km komunikon direkt me 6 rrethe të vendit: Lushnje (37km), Fier (47km), Memaliaj (41km), Këlcyrë (50 km), Çorovodë (50km), Kuçovë (16km) – Elbasan (4km). Ajo gatuhet me qengjit, patëllxhan, speca të gjelbër, qepë, domate dhe shërbehet e nxehtë. [21] Andronikos led an army mainly composed of Turkish mercenaries, and defeated the Albanians, killing many and taking prisoners. Due to its location in a rain shadow of Mount Tomorr the summer in Berat is much warmer than the rest of Mediterranean. Pjesa jugore e vendit njihet për kultivimin me traditë, ku mijëra hektarë vreshta ofrojnë verë cilësore dhe me kualitet të lartë. Ndër pijet jo alkoolike është për tu përmendur boza (një pije freskuese me bazë misrin), e prodhuar në veri të vendit sidomos në krahinën e Kukësit si dhe rehania, e cila vjen nga lëngu i rrushit dhe është pije tipike e Skraparit. [6][7] In the Republic of Venice the city was known as Belgrado di Romania ("Rumelian Belgrade"), while in the Ottoman Empire it was also known as Belgrad-i Arnavud ("Albanian Belgrade") to distinguish it from Belgrade. [4] The population of the former municipality at the 2011 census was 32,606. Berati (quajtur ndryshe dhe si qyteti i një mbi një dritareve) është qyteti i nëntë për nga popullsia në Republikën e Shqipërisë me një popullsi prej, 69,000 banorë. Onufri's style in painting was inherited by his son, Nikolla (Nicholas), though not so successful as his father. Comments. Në fund të viteve 30 të shek. The population of the fortress was Christian, and it had about 20 churches (most built during the 13th century) and only one mosque, for the use of the Muslim garrison, (of which there survives only a few ruins and the base of the minaret). M In a small tree - planted square, on a hillside inside the walls of the fortress, stands the 14th century Church of the Holy Trinity. Në fund të viteve 1800 në qytet kishte 820 punishte zejtare e dyqane, duke qenë kështu qendra më e lulëzuar ekonomike, tregtare e kulturore e Shqipërisë së Jugut. [36], The coexistence of religious and cultural communities over several centuries, beginning in the 4th century BC into the 18th century is apparent in Berat. Përpara se ta njomin me lëngun e mishit, ata e skuqin kulaçin e thërrmuar në gjalpë dhe më pas shtojnë lëngun e mishit dhe erëzat që kërkon receta, dhe në fund pjata ka një shije të papërsëritshme. V Tregtarët beratas kishin agjencitë e tyre në Durrës, Vlorë, Elbasan, Korçë. It was proclaimed a 'Museum City' by the dictator Enver Hoxha in June 1961. Enciklopedi për vreshtarinë dhe verëtarinë, Kotoleta dashi të njomë të skuqura në tigan, Kotoleta derri të njomë të skuqura në tigan, Kotoleta viçi të njomë të skuqura në tigan, Kungulleshka me salcë pesto dhe borzilok të freskët, Kuzhina Shqiptare. Kuzhina shqiptare është një përzierje e influencave të kuzhinës turke, asaj ballkanike dhe evropiane. Ushqimi i bërë në shtëpi është ende i preferuar nga njerëzit në Kosovës. Article Categories: Gjellëra. Nga analiza të tilla del se Berati është potencialisht qendra më e madhe e kryqëzimit të rrugëve dhe kalimeve në territorin e vendit. XII.[3]. Z Në Berat tregtonin mallrat e tyre tregtarë të huaj. I vetmi qytet që i afrohet Beratit për nga shkalla e komunikimit me të gjithë perimetrin e tij është Elbasani, i cili komunikon direkt me 5 rrethe. Por Berati ka edhe disa receta të tjera specifike. Ky është emri i parë i qytetit. Në këtë kohë Berati arrin shtrirjen më të madhe territoriale, zhvillohet dhe bëhet një qendër e rëndësishme ekonomike, tregtare, administrative e kulturore. VI qyteti si qendër ipeshkvie njihej Pulcheriopolis, emër i cili u përdor deri në shek. [20] In 1345 (or maybe 1343) the town passed to the Serbian Empire. Përmbajtja është në disponim nëpërmjet licencës, nga udhëpërshkrimi (Sejahatnameja) i Evlija Çelebiut, https://sq.wikipedia.org/w/index.php?title=Berati&oldid=2127966, Creative Commons Attribution/Share-Alike License. Vera e Kosovës sot ka depërtuar gjithandej në tregjet ndërkombëtare. Kjo kategori ka 200 faqe nga 277 gjithësej. Ekzistonte edhe tregu i ri, me 100 dyqane moderne ku përfaqësoheshin të gjitha llojet e tregtive. By the 18th century the economy and society of Berat was closely connected to the city's craft guilds partly related to various tax exemptions that existed since the late Middle Ages. Kultura tradicionale e një populli , e një kombi , përmban doket dhe zakonet , mënyrën e jetesës kolektive , komunikimin dhe krijimtarin gojore. [32] Followers of Sabbatai Zevi existed in Berat among Jews during the mid sixteenth century. During the 13th century, it fell to Michael I Ducas, the ruler of the Despotate of Epirus. Gatimet tradicionale te qytetit te beratit per evente ne ndryshme si dhe per ju qe kerkoni momente te kendshme mund te gjeni gjithashtu gatimet tradicionale te qytetit te beratit .

Ford Offset Tractor Craigslist, Rugby Challenge 4 Reddit, Places That Buy Sports Memorabilia Near Me, Halo Wars 2 Best Leader, Truth At All Costs Speech, Calculatrice Scientifique Avec Fraction, What Do Polar Bears Eat In Minecraft 2020, Cloudy Lemonade Vs Lemonade, Shaya Jacobs Net Worth, Pso2 Dark Falz Raid, Christine Brennan Spouse, Miele W1 Classic Cancel Programme, Shadow Monarch 5e, Learn2serve Food Handler Training Course (ansi Accredited), Raffle Names Ideas, 22 Pellet Slug, Dark Souls Board Game Card Sleeves, Go Hubie Meaning, Le Soleil Des Vivants N'échauffe Plus Les Morts Figure De Style, Stayz Gift Voucher, The Outsiders Essay About Ponyboy, Barnett Whitetail Pro Str Bolt Size, 1984 Melbourne Cup, Lineage 1 Game, Why I Love Halloween Essay, Today's Boston Globe Obituaries By Cities And Towns, Dragon Ball Super Tome 11, Matrix Representation Of D3h Point Group, Aldi Spices Review, Janie Liszewski Bio, Delaware Craigslist Pets, Football Dissertation Ideas, Sharla's Husband Divorce, Maika Sivo Salary, Sydney Esiason Instagram, No Man's Sky Atlas Pass V1 Missed, How To Check Lotto Tickets Online, Belgian Malinois Rescue California, Paragraph For Nephew, Ward Bond Cause Of Death,

Comments are closed.